ewah mak esah ni...bukan maen lg engkau yea...! |
jangan terpedaya dengan tajuk diatas yea...mak esah ini adalah dari golongan yang baek2..bukan kaki mandrem punye orng...
saya nak berkongsi beberape petua orang2 dulu kala yg sometime bunyi nya x bape nak logik...tp ada kebenaranya...petua2 dr segi daily life,perubatan dan macm2 lagi..*saya suke perubatan alternative ni sebab dia unik tp azab sikit la....semua petua ni sy blaja dari arwah nenek,makcik2,jiran2,dan kawan....kalo ada masa cuba la...
ni pon mak esah jua,tp version baek sikit la |
ok,puasa pon da nk dekat ni kn...saya bagi petua ni la..
petua pertama :
RASA GARAM DALAM MASAKAN
Untuk merasa garam dalam masakan memang menjadi masalah terutama jika kita berpuasa. Bagaimana cara terbaik untuk mengatasi masalah ini dengan meletakkan kuah di atas jari anda. Jika kuah itu tidak meleleh ia menandakan masakan anda cukup masin tetapi jika jari anda merasa perit ini menandakan masakan anda terlebih garam...
kepada akak2 dan makck yg suka memasak sampai x hengat dunia pulak..ni utk anda...*
petua kedua :
PANAS TERKENA CILI
Kerana banyak memasak menggunakan cili (*kena apendix bawu taw....) boleh menyebabkan tangan dan jari-jari anda berasa panas memijar. uNtuk menghilangkannya mudah sahaja. Ambil setengah gelas air. Bubuh dua sudu makan garam dan kacau. Setelah garam hancur, gosokkan air pada tangan yang pijat itu. Kemudian hangatkan di depan api.(*hangat kn je taw,bukan sampai tangn anda itu da rentung baru nak alehkan time tu mmg pijar da x rasa la,tp rasa bau tangan hangit pulak la...) Bersihkan tangan dengan air sejuk menggunakan sabun. Insya-Allah rasa panas dan pijar akan hilang...*hati2 bermain dengan api..utk keselamatn minta bantuan ibu bapa...:p
eh dik,umah engkau da nak rentung 2...ni mesti 1 badan dia pijar ni..hhmm,xpe la kalo cm 2... |
petua ketiga:
Setiap kali menghiris bawang merah, pasti mata pedih dan berair. Bagi mengatasi masalah itu, selepas kulitnya dikupas, rendamkan dahulu dengan air garam kira-kira sepuluh minit. Kemudian barulah dihiris-hiris.
ok la..nnti saya sambung lagi yea...nak kene g site jap ni...
*rendamkan dahulu dengan air garam kira-kira sepuluh minit. Kemudian barulah dihiris-hiris..igt "hiris" halus2 taw |
ok la..nnti saya sambung lagi yea...nak kene g site jap ni...
pergi dulu yea...:) |
No comments:
Post a Comment